NHG standaard: "Een niet-medicamenteuze behandeling gaat boven een medicamenteuze"

Slaapoefentherapie

U als verwijzer kunt met deze uitleg slaapoefentherapie menige slechte slaper van dienst zijn, want slecht slapen komt voor onder ongeveer 30% van de bevolking en is daarmee een veelgehoord probleem. De NHG-standaard benadrukt het voorschrijven van een alternatief na 14 dagen slaapmedicatie. Een niet-medicamenteuze behandeling gaat boven een medicamenteuze.

 

NHG standaard:

"Gedragsmatige behandeling bestaat uit adviezen over stimulus controle, slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en cognitieve therapie. Bij patiënten met langer durende slapeloosheid is aangetoond dat deze gecombineerde aanpak op langere termijn effectiever is dan behandeling met slaapmiddelen. Ook patiënten met kortdurende slapeloosheid kunnen baat hebben bij (elementen uit) deze aanpak."

Nu is er gelukkig een effectieve eerstelijns behandelmethode voor insomnia en de lichamelijke en geestelijke gevolgen die het kan hebben. Kwaliteitsgeregistreerde oefentherapeuten die de geaccrediteerde slaapcursus hebben gevolgd kunnen lichamelijke en mentale gevolgen van slaapproblemen evidence based behandelen. De oefentherapie Cesar wordt gedeeltelijk of geheel vergoed door de zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering. 

Doel Slaaptoefentherapie

Doel van de behandeling van slaapproblemen door oefentherapeuten is:

De slapeloosheid zelf en de klachten als gevolg van de slapeloosheid (pijn, vermoeidheid, angst, depressie, bewegingsarmoede, inslaapproblemen, doorslaapproblemen, te vroeg wakker worden, niet uitgerust zijn bij opstaan, concentratieproblemen, piekeren, vermoeidheid overdag… e.a.) dusdanig te verminderen dat significant lijden of beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren zijn verminderd of opgeheven.

Oefentherapeuten streven naar het verminderen of verhelpen van het slaapprobleem en de gevolgen ervan middels het zelfbewust en zelfwerkzaam maken van de patiënt. Tijdens de ongeveer 5 à 10 behandelingen werkt de patiënt aan de belangrijkste aspecten die de kwaliteit van de nachtrust beïnvloeden om zo pijn te verminderen en mentale weerkracht te verbeteren. Het is een 24-uurs aanpak die de vicieuze cirkel weer de positieve kant op laat draaien.

De slaapoefentherapeut heeft zich verdiept in de werkingsmechanismen biomedisch, hormonaal, neurologisch, gedragsmatig, cognitief bij slapeloosheid, en de vele vicieuze cirkels die kunnen optreden bij slaapproblemen.

Oefentherapeuten zijn bij uitstek geschikt voor het behandelen van de combinatie lichaam/geest en slaapproblemen omdat zij in basis hebben geleerd op een brede, holistische manier te kijken naar problemen. Juist slaapproblemen verdienen een brede kijk en de eerder genoemde 24-uurs aanpak in de behandeling.

Voor meer informatie kijk op www.slaapoefentherapie.nl/uitleg-slaaptherapie-verwijzers

Oefentherapie op uw locatie / aan huis in:

Baexem

Beegden

Grathem

Haelen

Heel

Horn

Panheel

Wessem

06 4756 75 75

 

marjo@beterbewegenenslapen.nl

afspraken in overleg

Molenstraat 16, 6099AK Beegden